„Mit eszünk, ha van eszünk”
Nagyanyáink tradicionális technikájával, tartósítószerek nélkül készített élelmiszerei
Sorszám
|
Időpont
|
A foglalkozás anyaga
|
Célok, feladatok
|
Szükséges eszközök, felszerelések
|
Módszerek
|
Megjegyzés
|
-
|
április 3.
|
Böjti ételek készítése 1.
|
Ismerjék meg a hagyományos paraszti élet alapanyagait, elkészítésének módját.
|
hagyma, burgonya, őrölt piros paprika, tojás, liszt, zsír, só, kenyérmorzsa
|
bemutatás, csoportmunka
|
„gölődi leves”,
„núdli”
hagyományos besenyszögi böjti ételek készítése.
|
2.
|
április 6.
|
Böjti ételek készítése 2.
|
Ismerjék meg a hagyományos paraszti élet alapanyagait, elkészítésének módját.
|
hagyma, burgonya, őrölt piros paprika, tojás, liszt, zsír, só, kenyérmorzsa
|
bemutatás, csoportmunka
|
„ táska leves”, lekváros gombóc készítése.
hagyományos besenyszögi böjti ételek készítése.
|
3.
|
április 10.
|
Húsvéti foszlós kalács,
készítése, ismerkedés a vendégvárás módjaival.
|
Ismerjék meg a hagyományosan Húsvétra készített ételeket, elkészítésének módjait.
|
só, élesztő,tej, zsír, liszt, cukor,
|
előadás, bemutatás
|
húsvéti kalács készítése, ismerkedés a vendégvárás módjaival.
|
4.
|
április 13.
|
tojás festése hagymahéjjal,
sonka főzése.
|
Ismerjék meg a hagyományosan Húsvétra készített ételeket, elkészítésének módjait.
|
füstölt sonka, tojás, hagymahéj,
|
bemutatás, csoportmunka
|
vendégváró tojás, főtt sonka készítése.
|
5.
|
május 11.
|
Bodzalelőhelyek feltérképezése.
|
Ismerjék meg a településen fellelhető gyógynövények közül a bodza lelő helyeit.
|
szedőkosár, cérna, tű, olló.
|
bemutatás, csoportmunka
|
bodza gyűjtése.
|
6.
|
május 12.
|
A bodza napja
Bodzaszörp,
bodzalekvár, bodzafánk készítése.
Bodzalevél felfűzése télre
|
Ismerjék meg a településen fellelhető gyógynövények közül a bodza hasznosításának lehetőségeit.
|
citrom, cukor, víz, tej, liszt, olaj,
|
csoportmunka,
egyéni munka, bemutatás, előadás
|
bodzaszörp, bodzalepény, bodzalekvár
készítése.
|
7.
|
május 18.
|
Gyógy és fűszernövények bemutatása, gondozása,
szedése, felhasználásuk.
|
Ismerjék meg a településen termeszthető gyógy és fűszernövényeket, telepítési lehetőségeit, feltalálási helyüket, gondozásukat, tartósításának lehetőségeit.
|
kosár, szedőkanál, kés, ásó, kapa
|
előadás, bemutató, gyűjtőmunka
|
|
8.
|
június 2.
|
Kovászos uborka készítése.
|
Ismerjék meg a kora nyári saláták, savanyúságok elkészítésének módját.
|
uborka, üveg, kenyér, kapor, só,
|
bemutatás, csoportmunka
|
|
9.
|
június 5.
|
Zöldborsó, zöldbab szedése, tartósításának módjai.
|
Ismerjék meg a konyha alapanyagai közül a zöldborsó és zöldbab termesztésének, feldolgozásának régi és új lehetőségeit.
|
zöldborsó, zöldbab, edények, szedőkosár, kés, asztalruhák fazék
|
előadás, bemutató, gyűjtőmunka
|
A zöldborsó és zöldbab egy részének a szedése az egyik szülő kertjében történt.
|
10.
|
június 9.
|
A csirke felpucolásának menete, felhasználási lehetőségei.
|
Ismerjék meg a szabadon tartott baromfi tartásának körülményeit, feldolgozásának, tárolásának a módjait.
|
élő csirke, fazék, tálak, kés
|
bemutatás, csoportmunka
|
A csirke feldolgozása az egyik tanuló lakásán történt szülő bevonásával.
|
11.
|
június 11.
|
Ételkészítés:
Rántott csirke petrezselymes tört krumplival.
Kovászos uborkával.
|
Ismerjék meg a régi ételeket mai korszerű elkészítését, élettani hatását.
|
csirkehús, tojás, zsír, olaj, zsemle morzsa, liszt, burgonya, zöldség zöldje, kovászos uborka
|
bemutatás, csoportmunka
|
|
12.
|
június 23.
|
A gyümölcsbefőttek tartósításának, eltevésének módjai.
meggybefőtt készítése.
meggymagozás.
|
Ismerjék meg a gyümölcsbefőtt készítésének tartósítószer mentes módjait.
|
meggy, cukor, üveg, tető,dunsztoló fazék, láda, vastag takarók
|
bemutatás, csoportmunka
|
|
13.
|
június 27.
|
A gyümölcsbefőttek tartósításának, eltevésének módjai.
cseresznyebefőtt készítése
|
Ismerjék meg a gyümölcsbefőtt készítésének tartósítószer mentes módjait.
|
cseresznye, üveg, tető, cukor, dunsztoló fazék, láda, vastag takaró
|
bemutatás, csoportmunka
|
|
14.
|
július 7.
|
A csemege uborka, a vizes uborka eltevésének, tartósításának módjai.
|
Ismerjék meg a csemege és vizes uborka készítésének tartósítószer mentes módjait.
|
apró uborka, fűszerek, kapor, ecet, só,
üveg, tető, dunsztoló fazék, láda, vastag takarók
|
bemutatás, csoportmunka
|
Az uborka egy részének a szedése az egyik szülő kertjében történt.
|
15.
|
szeptember 6.
|
A szilva szerepe étkezésünkben. Felhasználási lehetőségei. Szilvalekvár főzése.
|
Ismerjék meg a szilvalekvár elkészítésének hagyományos módját.
|
szilva, nagy lábas, kavarókanál, védőkesztyű, védőkötény.
üvegek, tető,
láda, vastag takarók
|
Csoportmunka, önálló tanulói munkák
|
A szilvalekvár főzése az egyik tanuló lakásán történt szülő bevonásával.
|
16.
|
szeptember
18.
|
A dió szedése és feldolgozása.
|
Ismerjék meg a dió
felhasználásának a módjait. A dió szüretelése, törése.
|
Botok, kosarak, diótörő, edények, ragasztó, olló, textil,
|
Csoportmunka, önálló tanulói munkák
|
Dió szedése a Vehiculum-Házban, feldolgozása itt.
|
|